Sasja Beslik

Sasja Beslik kom till Sverige 1993. Med sig hade han endast en plastpåse med tre t-tröjor och tre par kalsonger, i fickan 20 D-mark. Han var på flykt från hemlandet Bosnien-Herzegovina – bort från kriget, bort från en order om att inställa sig som soldat i den bosniska armén.
14 år senare tar han emot i fondbolaget Bancos kontor nära Stureplan, där han har
titeln ”chef för ansvarsfulla placeringar”.

Karriärmagasinet Shortcut utsåg honom nyligen till Sveriges mest inflytelserika och inspirerande person under 40, före finansminister Anders Borg och diverse börs-vd:ar.
Den sortens listor är alltid
extremt subjektiva, men det är lätt att förstå varför Sasja Beslik på kort tid väckt sådan uppmärksamhet.
Å ena sidan är han Invandraren som lyckats, en framgångssaga av episka mått.
Å andra sidan är han Den vite riddaren, som kämpar för att börsbolagen ska ta större ansvar för sociala förhållanden och miljön.

Hans berättelse finner vi inspirerande. Till frågan hur han tog sig in i samhället svarar han:

"Jag fick ett väldigt bra mottagande i Sverige. Jag har rest i hela världen, men för mig är Sverige möjligheternas land. Men jag tror att alla samhällen har sina koder. Knäcker man språket knäcker man många andra koder också. Det är nyckeln. För min första veckopeng köpte jag svenskaböcker och på mindre än ett år kunde jag prata bra.

När jag hade träffat min fru gav hon mig en av Lisa Ekdals första skivor. Det är en av få cd-skivor som jag lyssnat sönder. Popmusik är ett bra sätt att lära sig ett lands kultur. Till varje ny invandrare skulle jag ge en skiva av Kent. Vill du förstå ett land måste du förstå dess kontur, dess fysik, dess själ. Kent återspeglar den svenska själen. Det finns så mycket mörker och ljus, så mycket ångest och glädje – den skandinaviska glädjen".

Läs mer om Sasja här.