Vi som gillar invandrare - Cia Barwén


Så tycker Cia Barwén om invandrare, integration och om att vara svensk

Namn: Cia Barwén
Sysselsättning: Marknadsassistent
Ursprung: Sverige

Om att känna en invandrare: Jag tycker det är berikande, man lär sig om andras kulturer och tankar

Om fördomar: Att svenskar är tråkiga, inte spontana

Om integration: När man får folk att trivas i sin egen kropp och har förmågan att anpassa sig utan att man tar bort för mycket av sig själv. Det blir naturligt.

Om att vara svensk: Ingen aning. Om jag tänker svensk tänker jag också tråkig och ospantan. Så känner jag mig inte.. Känns inte riktigt som att det är något speciellt med att vara svensk, däremot är Sverige ett land att vara stolt över, men Sverige består ju inte bara av "svenskar"

Om traditioner: dina egna, andras: Vi har väl samma som alla andra: Mycket släkt kring Jul och Påsk, Vänner kring midsommar och Nyår. Hemma hos oss har vi även kompisar som sitter hemma själva över julen. Vi har även dragit ner på julklappar och ersatt med ett roulettespel. Alla köper 2 julklappar var för 30:- och slår in dom. alla paket läggs på bordet, en tärning slås, får man en 56:a får man ett paket. Vi firar födelsedagar och uppmärksammar namnsdagar.

Råd för att trivas det nya landet: Vara öppen och fråga mycket. Lära ut och ta in. Bjuda in när man har sammankomster. Se till så att barnen snabbt kommer med i aktiviteter, kanske ska lagen ha en buffert så att de kan hjälpa till att betala om det inte finns pengar i familjen. När familjer kommer nya är det superviktigt med språket plus att berätta om våra traditioner och t.ex. det här med kroppspråk (3 sek regeln). Se till att hela familjen är engagerad.