Vi som gillar invandrare - Maria lindelöw

Namn: Maria Lindelöw
Sysselsättning: Legitimerad läkare, snart specialist i allmänmedicin

Ursprung: Sverige

Om att känna en invandrare: Den första invandrare jag lärde känna var min mamma som kom till Sverige 1962 efter att ha träffat en svensk turist i Spanien. Egentligen tänkte jag nog inte på henne som en invandrare, utan det annorlunda i vår familj var att vi hade två språk och att vi åkte till Spanien varje sommar, vilket kändes exotiskt och som ett privilegium. Det var först när jag själv kom tillbaka från Chile till Sverige med min chilenska flickvän, som jag fick stifta bekantskap med invandrarbegreppet. Fick veta vad SFI var och blev tillsammans med hennes familj förföljd genom hela affären när vi en dag handlade på Hemköp i Malmö. Sedan har jag lärt känna invandrare under utbildningar men framför allt under yrkeslivet. 


Om fördomar: Jag måste erkänna att jag reagerar negativt på huvudsjalar. För mig representerar de kvinnoförtryck och jag undrar varför en kvinna i Sverige väljer att använda en sådan. Men hon kanske inte kan välja. En del latinamerikaner anser nog att svenskar är stela och ospontana.


Om integration: Integration för mig är då barnen till invandrande föräldrar blir svenskar, lär sig svenska utan brytning, lär sig simma på idrottslektionerna, får lov att tala svenska i sitt hem, förstår det svenska samhället och känner sig delaktiga i det.


Om att vara svensk: Jag är mycket tacksam för att de som genom tiderna har tagit makten i Sverige, och under moderna tider, valts till makten, inte har varit lika ruttna som i många andra länder. De som i Sverige har haft makten har på något sätt låtit folk få lite mer rättvisa än i till exempel Saudiarabien. Kanske är det bara tur, eller så har de svenska makthavarna förstått lite mer och tänkt lite längre än på egen vinning. Tack för att jag får rösta! Tack för att jag har fått gå i skolan! Tack för att jag får gifta mig med vem jag vill!


Om traditioner: Mina traditioner är knutna till familjesociala sammanhang, inte religiösa, även om jag firar jul. Och jag älskar midsommar och valborgsmässoafton eftersom jag älskar att vara utomhus!


Råd för att trivas det nya landet: Lära sig svenska och känna minst en svensk. Arbeta.